Непознатата Африка и долните хипстъри

Без вино, но вдъхновен от демонстриранта в предишната статия готовност на всичките ни приятели да си дават мненията по произволни въпроси – решихме да проведем още едно проучване. Този път въпросът беше по-елементарен, а аудиторията му – по-широка. Коя ви е любимата африканска страна, както и защо е такава. На запитаните беше разрешено и да си изберат просто най-симпатична им страна без да я дефинират като “любима”, както и да избират и древни, вече не съществуващи държави или пък народи които все още се борят за своята държавност. В крайна сметка дори допълнителните предложения на някои от участниците (освен тези дето се бяха олели в любов към Африка и обичат половината континент) бяха приети към резултатите. Но като един нАучен доклад, нека започнем с данните на участниците, чиято бройка стигна многозначителното число 33. Сега се чудим защо е многозначително, нали? Тайна!

Колегата е нещо по-гъст с женския пол
Колегата е нещо по-гъст с женския пол
Одъртяваме бавно, неусетно почти
Одъртяваме бавно, неусетно почти
ще ми се правите, а?
Ще ми се правите, а?

В духа на предишната статия ще минем обаче директно на анализа на отговорите обаче по държави, а не по участници и ще вървим приблизително от Север на Юг и от Изток на запад.

Мароко (3) е харесвано главно заради това, че посетилите го запитани са харесали културата му и това, което са видели там. Изненадващо, имаме и глас в подкрепа на Западна Сахара (1), защото съмнителният и статус (на окупирана от Мароко територия, чиято изгонена диаспора се бори за независимост) е привлякъл любопитството на поне един запитан. Тунис (2), също като мароко събира гласовете на двамата посетили го запитани, единият от които се възхищава и от политическата зрялост на страната справила се най-добре от всички с Арабската пролет. Може би ако Алжир (1) поощряваше туризма повече, единственият му симпатизант щеше също да се радва на нещо различно от борбеността на националния му футболен отбор. Египет (2), може би изненадващо, събира само 2 гласа, заради историята и митологията на древната си цивилизация. Симпатии към Малийската империя са причините и за единствения глас в подкрепа на Мали (1) (някой май е играл Цивилизация?) . Сенегал (1) е харесван заради онзи така запомнящ се мач на откриването на световното първенство през 2002-ра година, в който победи действащия шампион Франция. Кабо Верде (2) също привлича с приятния си футбол, както и с удобното си тропическо разположение на екзотични острови. Гвинея (1) получава само бегло споменаване като едно от многобройните предпочитания на един запитан и то защото (и напълно погрешно) е дала името си на морското свинче (на английски). Сиера Леоне (1) пък печели симпатията на един от запитаните, заради приятелство с чудесен човек от там.

Нигерия (1) парадоксално получава единствения си глас, защото е “супер-крийпи”, но все пак си остава единствената централноафриканска страна с някаква подкрепа. Етиопия (4), от своя страна е доста по-щастлива, защото очевидно светът много я обича заради древната и цивилизация и просъществувалата хилядолетия история и култура. Един от гласовете дори изрично е за царство Аксум, предшествало днешната Етиопия и като резултат дори съседна Еритрея (1) намазва един глас. Етиопия има и глас заради приятен познат. Сомалия (1) пък е смятана за “най-оптимистичната страна в света” – защото е толкова зле (в икономическо-политически контекст), че само може да става по-добре. Кения (2) се харесва както заради сцената на електронната си музика (да, очевидно имаме познат, който е толкова хипста, че издирва кенийска електронна музика), така и заради стабилната си държавност и богатата природа. Танзания (3) пък очевидно може да се похвали с най-хубавата природа, защото и тримата дали гласа си за нея са очаровани от нейните савани, джунгли и връх Килиманджаро, най-високият връх на континента. Уганда (1) печели своя глас заради невероятните приключения,, които един от запитаните е имал там. Руанда (1) получава един хуманитарен глас, съчувстващ на местните за преживения тежък вътрешен геноцид, както и радващ се, че са единствената страна в света с женско парламентарно мнозинство. Малави (1) също си пише точка заради правата на жените, които очевидно благоденстват там.

afr1

Мозамбик (1) се проявява главно със знамето си, чието наличие на автомат Калашников очевидно е привлякло цял един наблюдателен запитан. Езиковата уникалност на Мадагаскар (2) (звучен полинезийски език с дълги думи) му носи един от неговите гласове, а другия го носят лемурите. Мавриций (2) събира цели два гласа, един заради птицата додо и един заради пъстрото знаме, вторият от тези гласове е споделен и със Сейшелите (1) по същата причина. Коморските острови (1) пък имат около половин глас в резултат на грешка, някой ги е сбъркал с друг, не по-малко интересен остров.

Зимбабве (1) и Замбия (3) правят впечатление с водопада Виктория красиво разположен на границата. Замбия обаче е харесвана и по многобройни други причини, например чудесната култура, приятните хора и, не на последно място – любимите на всички Замбия фън фактс, които бяха хит по фейсбука преди две-три години. Ботсуана (1) печели единствения си глас заради филма “Боговете сигурно са полудели”. Признайте си, че всички го обичате, нали? Лесото (2) пък е популярно сред цели двама запитани заради странното си разположение на анклав. И стигаме до нашия победител, любимата страна на най-много хора – Южна Африка (5). Един от тези гласове е на човек прекарал доста време там. Другите са очаровани от природата (и наличието на пингвини) и историята (борбата с Апартейда). Имаме дори глас за кралство Зулу, по литературни причини, защото оттам идва Умслопогаас (хайде нърдчета – потърсете го и четете).

afr2

Още при пръв поглед на резултатите се налагат няколко извода:

Първо, всеки, който някога е бил на африканския континент (освен скромния ви автор) си избира за любима държава тази, която е посетил. очевидно, или въпросните са достатъчно интересни за да очароват човек или хората се чувстват по-сигурни в прецженката си като изберат познат отговор.

Второ, Централна Африка е много недолюбвана, може би хората имат по-малка представа какво има там? Някакви Конговци с еднакви имена, някакви граждански войни, ебола, малария, джунгли? Очевидно трябва да се разпръсква повече знание по въпросите на региона. Дори футболните умения на Конговците или Камерун, нито пък пъстрото знаме на Централно-Африканската Република не успя да им донесе дори един глас.

Трето – страните, които са били британски колонии се справят много по-добре от всички други – само Гана и Свазиленд не получават гласове. Това вероятно има клутурно обяснение покрай свойствата на извадката: всички са англоговорящи и много малко са френско-говорящи или португалско-говорящи, затова вероятно общуването с представители на англо-говоряща Африка и достъпът до културната и продукция са доста по-широко разпространени сред нашата извадка.

Четвърто, наборът от причини за избиране на симпатична страна е толкова голям и толкова ранообразен, че трудно се смества на една графика. И това е прекрасно, защото показва че разнообразието на чудесния континент не е останало незабелязано от хората, които имат доста по-добра и положителна представа за него, отколкото очаквахме. Африка всъщност изобщо не е непозната, въпреки че почти никой не е бил там.

Пето, приятелите ни са хипстъри и то доста долни, като нас. Само два гласа за Египет с древната му цивилизация и цели четири гласа за мъничко по-малко древната и по-малко известна такава на Етиопия? Плюс един за Мали по същите причини? Не отричам чудесния им принос за световната култура, просто е добре да се отбележи, че тука никой не обича традиционно известните неща.

И шесто, както вече е видно, броят графики в тази статия надмина този в предната. След като и броят изводи я надмина, мога спокойно да се оттегля доволен от анкетата.

по брой мамути обаче тази статия е назад
По брой мамути обаче тази статия е назад