Мамутът е обречен

Във виното е истината. Във виното също така са идеите да се играе CS 1.6 до 2 през нощта на тия години, както и дискусиите, които пораждат постове в ДХ. Във виното, с други думи, трябва да търсим корена на внезапно обзелото ни желание да узнаем доколко разглезеният, опасан с технологии съвременен човек е изгубил инстинктите, отнели на предците му десетки хиляди поколения да развият.

Ние в редакцията вярваме в науката и научния подход – или поне дотолкова, доколкото това ни позволява да организираме импровизирано проучване и да обобщим резултатите му на следващите редове. Въпросът ни:

Цивилизацията се е разпаднала. В градовете цари анархия – нещо средно между Mad Max и Fallout 3. Оръжейните магазини отдавна са рейднати от хората, живеещи най-близо до тях, така че достъпът до фабрично изработени огнестрелни и взривни оръжия е практически невъзможен. Оцеляването ти зависи от това да си наловуваш мамут, така че 1. от него да остане достатъчно мръвка и рунта, за да си е струвало усилията и 2. ти да останеш жив, за да се радваш на успеха си. Как ще го сториш в градски условия?

Така формурилан, той беше зададен безразборно в приятелски кръг, който може да бъде сортиран в следната демография. За да е по-научно, прилагаме диаграми.

mammoth_by_gender mammoth_by_occupationmammoth_by_colourБез да обръщаме внимание на колко малка ни е извадката, ако ще и да е представителна, както и на липсата на контролна група, продължаваме с преразказване на отговорите, които получи нашето изследване.

Програмист 1: “Прегазваме го със ЗИЛ. Ако има ЗИЛ-ове, надявам се, че има. Или го примамваме в специално приготвена за целта бетонна шахта. Всъщност, най-добре да го взривим на мамут-скара. Е, как на мамут скара – взривяваш го и пада на готови пържоли от небето.”

Балканист: “Предполагам, че с ток или огън, ако се намират. Всъщност може би ще го накарам да изяде отрова. Това обаче може да натрови месото, вярно. В такъв случай с транквиланти и, след като заспи, с обикновен нож, ако толкова държим да му ядем месото.”

Математик 1: “Ползваме higher ground, буквално и преносно. Натрупвам купчина камънак, винкели и бетонни блокове върху дъски и трупчета, на тавана на някой блок или на терасата, опъваме въже отдолу и му изсипваме цялата гадост на главата. А привличаш мамута, уцелвайки го с нещо по гъзъ.
Друг вариант е да му направим хлъзгава повърхност, по която да ни подгони – лесно ще умре от собствената си тежест, падайки по хобот.
Всъщност, ако сме решили да му копаем дупка и разполагаме с багер да го направим, може направо да го бием с багера по главата, докато умре в дупката.”

Програмист 2: “Примамвам го между високи сгради под клетка с отварящо се дъно, от която изсипвам тухли и всякаква друга гадост върху главата му.
Или му приготвям гигантски арбалет-самоделка от пружини, ластици и железа, изстрелва копия. Изисква обаче здрава инженерна мисъл и има опасност да ти го превземат.
Може и да се взема с момата от по-долу, която си търси кадърен ловец да му пристане – харесва ми как мисли.
Държа обаче да отбележа, че мамутите, които причакват Освалд зад IRC-то, ще бъдат запазени за разплод.”

Масата в The Little Things: “Закарваме някак мамута до асфалта из Борисовата, той сам си пропада в дупките и после не може да излезе. Веднъж като е пропаднал, мериш го с прашка по челната коста, докато пукне.”

Лекар: “Избиването на мамути е довело до климатични промени, така че няма да трепя никакъв мамут. Ще се изхранвам със зарзават.”

Инженер 1: “Пушка-самоделка с водопроводни тръби и дърводелски пирони. Никак няма да е трудно да се направи и би трябвало да стреля точно от близко разстояние.
По-лесно ще е обаче да го мерим с молотовки, които да го изпекат жив.
Ако си намерим и камион КАМАЗ, можем да ползваме него. Натоварен с чакъл за повече демидж, а кабината му е достатъчно здрава, за да те предпази при удара”

Инженер 2: “Набождане с джип, въоръжен с прътове.
Ток.
Подпалване с бензин, все ще се търкаля достатъчно наоколо”

Математик 2: “Рейдвам аптеката, като внимавам какви лекарства няма да ми навредят на мене после, надрусвам мамута и след това го убивам, ако той не е пукнал от сърце.
Устройвам му капан с ток, жица и локва.
Бих трепал обаче само в краен случай, иначе бих се задоволил с оцеляване с по-лесна плячка.
Но ако все пак трябва да го убия, дебела спринцовка в бута на мамута, с която да му инжектирам въздух във вените, би трябвало да го убие, ако не се разбеснее и ме прегази преди това”

Психолог: “Ще направя балиста, с която да обстрелвам гадта с подръчни копия.
Но предпочитам да се опитоми мамутът и с негова помощ да се ловят други животни или хора, които са по-маловажни и ми желаят злото.”

Архитект 1: “Намирам мъж, добър в убиването на мамути, и му приставам.
Блъскам мамута с автобус Чавдар (с изнизване като във филма “Скорост”, за да оцелея)
Викаме Славчо Тракториста, който да го блъсне с трактор.
Закарваме го до строежа на метрото, където той пропада и е на нашата милост.
Зашеметяваме Мара Отварачката и й вземаме коженото палто, с което си спестяваме нуждата да убиваме мамут за кожи”

Архитект 2: “Постигаме споразумение с мамута за взаимоизгодно съжителство.
Упояваме мамута и го подстригваме, след това го чакаме да умре от студ.”

Програмист 3: “Копаем дупка, в която го примамваме да пропадне, след което я покриваме с непропускливо платнище (тип найлон) и му правим газова камера. Ако няма газ, хвърляме фосфорни факли, които да му изсмучат кислорода.
Заплитаме го в жиците на трамвая. Евентуално може да се наложи да го намокрим предварително.”

Педагог: “Организирана група от свои хора, с които примамваме мамута и го наръгваме.”

Инженер 3: “Трябват ми няколко часа да разработя план, не мога да ти кажа веднага.”

За да е по-систематизираничко, ето ви още една графичка.

Die, mammoth, die
Die, mammoth, die

Няколко извода се налагат веднага:

  1. Всички са си чели книжките като малки и си спомнят онези картинки на тълпа неандерталци, хвърлящи камъни и дървье по главите на пропаднали в дупка мамути. Респективно, всички сме с добре промити мозъци.
  2. Електричеството и автомобилите са толкова неразделна част от мисленето ни, че успяваме да ги асоциираме дори с лов на мамути, пренебрегвайки логистични проблеми като наличието на ток, автомобили, бензин или пътища.
  3. Въпреки всичката софистикация, на която ставаме свидетели, един-единствен участник би се осмелил да си самосдялка пушка.
  4. Племенният строй с налични алфа-мъже и алфа-жени се налага от само себе си в момента, в който организацията на повече хора (напр. за строеж на фабрики или напоителни системи) отпадне като необходимост.
  5. Разпадането на цивилизацията от само себе си ще освободи генетичния басейн от около 10% от човечеството, което ще се опита да се споразумява с мамути, когато от тях се иска да ги ловуват.

Какво научихме, уважаеми наши двама читатели, дочакали края на този мамутски пост? Че човечеството ще го бъде, по един или друг начин. Че забравени неща могат много бързо да се припомнят и усъвършенстват. И също, че ако някой ден настъпи анархия и по улиците забродят мамути, пазете се от коварните архитекти.

Свиреп, кръвожаден и много опасен
Свиреп, кръвожаден и много опасен